Wednesday, 2 December 2015

N.A.S

N.A.S
Nasi Ayam Singapura


Untuk minggu nie nak kongsi resepi pulak..
Resepi berkenaan nama sendiri N.A.S
mesti dah tau resepi apa kan...
kan ada kat tu...

Apa dia??

Nasi Ayam Singapura

Ok mula sekali mesti kena ada bahan dia dulu
kalau tiada atau bahan tak cukup kena p beli dulu.

Bahan 

Bahan Untuk Ayam
1 ekor ayam ~ dipotong empat dan dibersihkan
5 sudu makan gula merah 
3 liter air
1/2 inci halia ~ di tumbuk
1 pati ayam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
Madu dan minyak masak secukupnya

Bahan Nasi Ayam 
500 gm beras ~ dibasuh dan ditoskan
2 helai daun pandan
15 gm halia ~ dihiris
Sedikit garam
Air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi

Cara nak buat nasi nie...



Mula-mula kita Rebus ayam dahulu.

Masukkan ayam kedalam periuk bersama kiub ayam, gula merah, air, halia dan bawang putih. 

Rebus hingga separuh masak dan diangkat. 

Simpan air rebusan untuk memasak nasi dan juga untuk dijadikan sup.

Salutkan ayam yang telah di rebus bersama madu dan minyak masak secukupnya.

Panaskan oven pada suhu 180'c dan bakar selama 10 minit atau sehingga kulit ayam menjadi garing keemasan. 

Ita tak bakar ita salut ayam dengan madu dan goreng dalam minyak panas

Bila dah siap ketepikan

* ayam ni kita bakar atau goreng setelah nasi dan sup kita siap di masak. Makan masa ayam panas-panas memang sedap! 



Untuk nasinya, beras dibasuh serta ditoskan hingga kering. 
Panaskan periuk dengan sedikit minyak, tumiskan bawang putih, halia yang dihiris dan daun pandan sehingga berbau wangi.
Kemudian masukkan separuh air rebusan ayam dan beras. 
Jika perlu, tambahkan air dan juga sedikit garam. 
Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak. 

Bila nasi dah masak apa lagi hidangkan dan makan la..
Baca doa dulu sebelum makan tu..


No comments:

Post a Comment